Finkenberg

Autovakantie tips

Een vakantie doorbrengen in Oostenrijk is een goed idee. Vaak spreken we hier over een autovakantie. De afstand tot Tirol bedraagt zo’n 1100 kilometer en kan men dus probleemloos overbruggen in een dag rijden. Zo’n lange autorit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Goed voorbereidend te werk gaan en volgende tips eens doornemen help je bij het veilig bereiken van de bestemming.

weg in Oostenrijk

Autovakantie Oostenrijk tips

  • Alvorens het vertrek de wagen eens binnenbrengen in een garage ter controle. Denk dan aan het controleren van de bandenspanning, remvloeistof, koelvloeistof en dergelijke. Het zou minder leuk zijn om af te rekenen te krijgen met pech op zo’n 1000 kilometer van huis. Een drama om de auto tijdens een autovakantie te moeten achterlaten in een garage.
  • Kijk eens hoe het zit met bijstand in het buitenland. Vaak is het mogelijk om tijdelijke verzekeringen af te sluiten. Vergeet ook niet om alle belangrijke documenten in het voertuig te bewaren (en eventueel ook een kopie bij de hand te hebben).
  • In de zomervakantie kan de temperatuur aardig oplopen in Duitsland en Oostenrijk. gelukkig kan men vaak rekenen op de airco in de wagen. Zonneschermen, zonnebrillen en zonnebrandcrème opbergen bij de hand is veilig.
  • 1100 kilometer rijden doe je het best niet aan één stuk. Die afstand valt te overbruggen in één dag, maar het nemen van voldoende pauzes is aangeraden. Tijdens deze (lange) pauze kan men dan even de benen strekken en iets eten & drinken. Tijdig genoeg vertrekken is dus de boodschap. Indien de afstand meer dan 1300 kilometer bedraagt, dan kan men eventueel iets over halfweg een overnachting boeken. Meer dan 1000 kilometer in één dag overbruggen eist zijn tol. Vaak kom je uitgeput aan op de bestemming. Soms is het sowieso beter om de afstand te verdelen over twee dagen.
  • Een frigobox met voldoende eten en drinken bij de hand hebben spaart een hoop kosten uit. Wegstations zijn nu niet bepaald goedkoop te noemen. Mocht er file zijn, dan is er steeds eten en drinken in de directe omgeving.
  • Sommige stopplaatsen zijn de moeite waard om eens te bezichtigen. Kinderen kunnen zich even uitleven op de speeltoestellen en soms kan men genieten van mooie uitzichten. Aan de andere kant zijn bepaalde stopplaatsen smerig en ongezellig. Wacht dus het juiste moment af om even af te rijden.
  • Informatie omtrent wegenvignetten en brandstofprijzen op voorhand even bekijken. In Oostenrijk dient men voor een bepaalde periode een wegenvignet aan te kopen. De brandstofprijzen zijn er voordeliger dan in Duitsland.
  • In de zomervakantie kan men zogenaamde drukke weekends opmerken, de ‘zwarte weekends’. Tijdens deze dagen is het immens druk op de weg. Dankzij de VAB druktekalender is het mogelijk om te kijken op welke wegen het in Europa druk zal zijn. Sommige knooppunten kun je dan beter mijden en opteren voor alternatieve routes.
  • Mocht men gedurende de winterperiode afzakken richting Oostenrijk, dan spreekt het voor zich dat het monteren van een setje winterbanden onder je vierwieler een verplichting is. Alsook het voorzien van sneeuwkettingen ergens in de wagen kan helpen in bepaalde gevallen.

Uiteraard zijn dit slechts enkele algemene tips. Eenmaal aangekomen in Oostenrijk kan het echte werk beginnen. Daar zijn de wegen soms een ware marteling voor je wagen. Hoge hellingspercentages, haarspeldbochten en met wat ongeluk ook nog eens een bus voor je die telkenmale bij het passeren van een tegenligger moet stoppen. Hoe dan ook: een autovakantie richting Oostenrijk, daar begint men niet aan vooraleer men een beetje voorbereidend werk heeft gedaan. Neem de tips eens door en kom vervolgens veilig aan op je bestemming.